Auteur

Leven en werk

Schrijven | Zo lang ik mij kan herinneren heb ik geschreven. Niet fanatiek, maar wel regelmatig. Opstellen, verhalen, gedichtjes, liedjes. Op de middelbare school in Hoogeveen was ik redacteur van de schoolkrant en tekstschrijver van het schoolcabaret. Maar het schrijven kreeg mij pas echt in de greep toen ik in Groningen op de sociale academie mijn eindscriptie (1979) - in een opwelling - schreef in de (geïroniseerde) vorm van een queeste: �Simon T. Emmer op zoek naar het geluk". Verspreid gepubliceerd verschenen er in de jaren daarna verschillende verhalen van mij in het Nederlands.

Verhalen en Drentse satire | Min of meer tegelijkertijd (her)ontdekte ik - gek genoeg in Groningen - het Drents dat vroeger in Noordscheschut (bij Hoogeveen) mijn dagelijkse taal in huis en op straat was. Vanaf ca. 1980 schreef ik daarom ook verhalen in het Drents die in verschillende tijdschriften - waaronder ROET - werden gepubliceerd. Tevens was ik in periode initiatiefnemer van een paar satirische uitgaven in het Drents (Oes Roet, HB-2000 en De Drentse Radiobode) omdat het literaire hoofdkussen in Drenthe naar mijn mening wel wat mocht worden opgeschud.

Hunebed Turbo Show | Samen met Marga Kool, Albert Haar en Dick Blancke bedacht ik in de jaren '80 de Hunebed Turbo Show, een maandelijks avondvullend programma, gedeeltelijk in het Drents, met veel satire, liedjes en actuele zaken, waarin we uiteenlopende gasten ontvingen als cabaretiers, schrijvers en politici. Spraakmakend, maar ook te veel hooi op de vork om het lang vol te houden.

Toneelstukken en liedjes | Door de korte sketches die ik maakte voor de Hunebed Turbo Show, ontdekte ik het plezier in het schrijven van toneelteksten. In de jaren daarna verschenen er van mij verschillende toneelstukken in het Drents en in het Nederlands. De meeste stukken in opdracht geschreven van theatergroepen of toneelgezelschappen en schouwburgen. Een bijzonder genre waren de wagenspelen die ik schreef voor Het Drents Wagenspel. Ook begon ik liedteksten te schrijven voor diverse artiesten zoals Egbert Meijers, Lianne Abeln, Duo Karst en - recent - Geert Jan Brader en de klezmerband Klets.

Redacteur ROET | In 1984 vroeg Martin Koster mij redactielid te worden van ROET. Op mijn initiatief is het blad, dat eerst alleen Drentse teksten publiceerde, tweetalig geworden. Het samen optrekken van Drentse en Nederlandstalige schrijvers leek mij een goede en voortdurende impuls voor kwaliteitsverbetering van de Drentse literatuur. In 1995 kreeg ROET de SNS-literatuurprijs. Tot 1998 ben ik redacteur geweest.

Columns | Halverwege de jaren '80 werd ik gevraagd een wekelijkse column te vullen in de bladen van de Drents Groningse Pers. Enige jaren later kreeg ik dezelfde vraag van het Nieuwsblad (nu Dagblad) van het Noorden en in tweede helft van de jaren '90 kwam het verzoek van programmamaker Margriet Benak van RTV Drenthe om in het wekelijks politieke radioprogramma Cassata het commentaar (een gesproken column) te verzorgen. Dit heb ik tot 2005 gedaan in wekelijkse afwisseling met theaterdirecteur Bert Naarding.
Sinds 2012 schrijf ik nu samen met mijn vrouw Marga Kool een wekelijkse column in het Dagblad van het Noorden.

Boeken, een prijs en optredens | In 1989 verscheen mijn eerste boek, de novelle "Zangeres van Zulver" (uitg. HDB)

In 1997 trouwde ik, nadat we al een paar jaar hadden samengewoond in Hoogeveen, met collega-schrijver Marga Kool. Samen hebben we inmiddels diverse toneelstukken geschreven en vele columns. Ook treden we regelmatig samen op.

Daarnaast brachten Marga en ik, samen met zanger/pianist Geert Jan Brader, de afgelopen jaren een programma vol verhalen, gedichten en de liedjes in het Drents.

In 1997 kreeg ik de SNS-literatuurprijs toegekend, met daarbij de dringende oproep van de jury om de verspreid gepubliceerde verhalen te bundelen. Aldus verscheen in 1998 de verhalenbundel "Die nacht een feest"(uitg. HDB).

In de zomer van 2004 schreef ik tijdens onze vakantie, waarin Marga een schrijfopdracht moest zien te klaren, bij wijze van intermezzo de Drentse speurdersroman: "Tammo Tiesing en het liek op zolder" (uitg. HDB)

In november 2006 kwam het boek "De kerels van het Hoge Veen" uit: een verzameling verhalen geschreven bij (de in het boek afgebeelde) schilderijen (koppen van veenarbeiders) van Gerard van de Weerd. (uitg. Gerard van de Weerd). In 2012 en 2015 kwamen er twee soortgelijke vervolgboeken uit. Verhalen van mij bij schilderijen van Gerard van de Weerd, Elvira Dik en Gijs Kos. De eerste over de veemarkt van Hoogeveen. De tweede over de binnenscheepvaart in Hoogeveen.

In maart 2007 verscheen mijn eerste roman "De zomer van '59"(uitg. Passage). Tweede druk 2014.

In oktober 2009 verscheen 'Dorpstraot, oens dorp' (uitg. HDB), een verzameling verhalen en gedichten over het Drentse dorpsleven, die ik samen met Ton Peters schreef.

Mijn tweede roman 'Here weg' verscheen op 14 juni 2012 (uitg. Passage).

In oktober 2016 verscheen mijn novelle 'De secondant' (uitg. Passage)

Nog een paar feiten uit mijn leven:
Geboren op 16 april 1951 in Noordscheschut bij Hoogeveen. Daar ook opgegroeid. Enig kind.
Middelbare schooltijd in Hoogeveen: HBS (2 jaar) Mulo en MTS. In 1972 vertrokken naar Groningen. Ik weigerde militaire dienst. Had diverse baantjes tijdens de toen nog langdurige dienstweigeringsprocedure.
Van 1974 - 1976 vervangende dienstplicht vervuld (eerst bezemploeg Rijksarchief Groningen en daarna redacteur vacaturekrant bij het arbeidsbureau in Assen).
Van 1976 - 1982: groepsleider Mesdagkliniek (TBS) + opleiding Sociale Academie
Van 1982 - 1992: gemeentevoorlichter
Van 1992 - 2007: hoofd communicatie

In 1974 trouwde ik voor de eerste keer. In 1988 gingen we uit elkaar.
We kregen twee dochters: Eefje (1982) en Loes (1985).